[Reippautta vaaran varalle]
Etusivu Kurssin tavoitteet Kurssit koulussa
Vanhempien rooli Usein kysyttyä Kouluttaja Yhteystiedot
 

Pienkurssit eli intensiivikurssit

Kurssi sisältää aina ensin lapsilähtöisen keskustelun aiheesta: Eksyminen, tulipalo, kiusaaminen, ahdistelu ja päihteet. Kiusaamiskeskustelu sisältää aina myös Hyvä kaveri-osion. Vauhdikkaat, hauskat ja hyödylliset harjoitukset teatterin, ilmaisutaidon, kehonkielen ja itsepuolustuslajien aloilta rytmittävät päivää. Lasten tekemät näytelmät ja näytelmien purku syventävät oppimista.

Esimerkkejä pien- eli intensiivikursseista

1) Viikonloppukurssina: 
5h lauantaina: Eksymiskeskustelu, harjoitukset ja näytelmät 
tulipalokeskustelu, harjoitukset ja näytelmät. 
5h sunnuntaina: Kiusaamiskeskustelu, harjoitukset ja näytelmät ahdistelukeskustelu, harjoitukset ja näytelmät.

Aiheiden välissä eväspaussit. Vanhemmat ovat mukana ensimmäisellä tunnilla lauantaina ja viimeisellä tunnilla sunnuntaina. Max 8 lasta.

2) Iltapäiväkerhon kurssina: 
Neljänä päivänä, välipalan jälkeen, yksi aihe päivässä. n. 1,5 h/ aihe 
Ma: eksymiskeskustelu, harjoitukset, näytelmät 
Ti: tulipalokeskustelu, harjoitukset, näytelmät 
Ke: kiusaamiskeskustelu, harjoitukset, näytelmät 
To: ahdistelukeskustelu, harjoitukset, näytelmät.

Ihanne 8 lasta, mutta iltapäiväkerhon koko voidaan suunnittelussa ottaa huomioon.

3) Pienkurssi koulupäivän aikana: Max 8 oppilasta. Oppilaat voivat olla esimerkiksi opettajien ja koulukuraattorin valitsemia lapsia, joiden sosiaalisista taidoista ollaan erityisen huolestuneita. Joskus lapset ovat olleet pedofiilin uhreja. Kurssi on kaksipäiväinen ja siinä käsitellään kaikki REIPPAUTTA VAARAN VARALLE -kurssin aiheet: Eksyminen, tulipalo, kiusaaminen ja ahdistelu. Kiusaamiskeskustelu sisältää myös Hyvä kaveri-osion. Edellä mainitut harjoitukset ja näytelmät kaikista aiheista. Kouluttajalla on hyvää aikaa tehdä huomioita jokaisesta lapsesta erikseen ja auttaa lasta yksilöllisesti reipastumisen alkuun.

Kurssilla kiinnitetään erityishuomiota jokaisen lapsen ominaislaatuun, etsitään vahvuuksia ja keskustellaan paljon elämän arvoista, lapsen ainutlaatuisuudesta. Tarpeen mukaan puhumme myös päihteistä, mutta jos ryhmässä on useita alkoholistiperheistä tulevia lapsia, on päihdekurssin parempi olla erikseen tästä kokonaisuudesta.

[Tekijä]